I går bakade jag, 2 kompisar och ungarna julgodis hela långa dagen.
Vi pratar 7 sorter och ca 8 timmar. Iofs med matpaus och lite vinpaus på slutet. Men jädra va trevligt det va!
Men 2 stycken lyckades vi inte med så dom fick vi kasta.
Det va Vit chokladtryffel med vanilj och citron och Fransk nougat.
Så har någon ett bra recept på det så skicka gärna över!
Men de vi faktiskt fick till var dessa:
Rocky Road Fudge
Chokladtryffel med Amarula
Chokladtryffel med apelsin
Brända mandlar
Snöbollar
Här kommer recepten!
Rocky Road Fudge
600gr mörk kvalitetschoklad (70%)
2 påsar Dumle
2 nävar minimarschmellows
3dl jordnötter
Smält chokladen på låg värme i vattenbad.
Klipp Dumlen i lite mindre bitar.
Blanda alla torra ingredienser och häll på den smälta chokladen.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper på en plåt. Inte för stora klickar för dom är ganska mäktiga.
Låt stelna i kylen, eller på balkongen.
Supergoda!
Chokladtryffel ca 25 st
200gr mörk choklad
1dl vispgrädde
2msk Amarula/Bailys/Kaluha eller liknande (jag tyckte det blev lite för svagt så jag skvätte i lite till, smaka er fram!)
Kakao
Gör du den med apelsin byter du bara ut Amarulan mot skalet från 1-2 apelsiner beroende på hur stark smak du vill ha.
Bryt chokladen i bitar
Koka upp grädden.
Ta av kastrullen från plattan och rör ner chokladen.
Rör till en jämn smet.
Rör sen i Amarulan/apelsinskalet.
Häll smeten, ganska tunt på ett bakplåtspapper på en plåt.
Låt svalna och stelna i rumstemp.
Innan du skär upp den kan du köra in den lite i kylen så att den stelnar till ordentligt så blir den lättare att hantera.
Skär smeten i fyrkanter och forma till kulor. Rulla i kakaon
Eller gör som jag, slö som jag är, skar bara i fyrkanter och vände i kakaon.
Klart!
Förvara i kylskåp.
Brända mandlar (1 strut)
250gr skalad hel mandel
3dl florsocker
1dl florsockertill separering
Smält florsockret tillsammans med mandeln i en stekpanna.
Rör hela tiden!!
När sockret är smält och mandlarna fått lite färg är det klart.
Ha lite tålamod det tar en stund.
Och akta fingrarna!
Ha inte för hög värme då blir det för bruna och smakar bränt istället.
Ta av stekpannan från plattan och låt vila i 1 minut.
Häll sen upp det på ett bakplåtspapper och strö över resterande av florsockret. Separera mandlarna med två skedar. Fortsätt akta fingrarna!
Klart =)
Snöbollar
200gr vit choklad
½ dl vispgrädde
1½ msk osaltat smör
ca 1dl riven kokos
florsocker
Smält chokladen försiktigt i vattenbad.
Värm grädden till kokpunkten.
Rör ner smöret så det smälter.
Blanda i den smälta chokladen och kokos.
Lägg på ett bakplåtspapper i en form med kant och ställ i kylen i 1-2 timmar tills det stelnat.
Forma små bollar och rulla i kokos.
Förvara i kylen.
/ @FruRoddan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar